KGW „Dąbrowiczanki” na podium konkursu kulinarnego
2023-10-06
Koło Gospodyń Wiejskich „Dąbrowiczanki” z Dąbrowicy reprezentowało gminę Biłgoraj w Powiatowym Konkursie Kulinarnym Kół Gospodyń Wiejskich. Wydarzenie zorganizowano w Centrum Turystyki Wiejskiej Alicja w Glinach. Jury urzekły pierogi z kołpakami przygotowane przez panie z Dąbrowicy.
Konkurs odbył się w ramach projektu "Ekologiczni - propagowanie kultury dbałości o środowisko w powiązaniu ze stylem zdrowego trybu życia członków stowarzyszeń i grup nieformalnych z terenu powiatu biłgorajskiego” realizowanego przez powiat biłgorajski przy wsparciu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie.
Konkurs poprzedziła konferencja poświęcona bioróżnorodności poprowadzona przez specjalistów z dziedziny rolnictwa, ochrony środowiska, gospodarki oraz ARMiR.
Warsztaty kulinarne poprowadził Rafał Włoch szef kuchni z Zamościa. Na stole Rafała Włocha królowała kaczka i miks sałat oraz potrawy na bazie lokalnych produktów. Natomiast panie z KGW zaprezentowały to z czego słynie Ziemia Biłgorajska, czyli mięsa i wędliny, potrawy na bazie kaszy i ziemniaków, czy pieroga biłgorajskiego w różnych wariantach smakowych. Nie zabrakło oczywiście rozmaitości ciast i deserów.
Panie z KGW miały szansę przyjrzeć się pracy mistrza kuchni, wymienić przepisami czy kuchennymi tajemnicami na smaczne, zdrowe i pożywne dania.
I nagrodę w konkursie zdobyły Panie reprezentujące gminę Tarnogród z KGW Różaniec, Luchów Górny, Luchów Dolny i Klubu Kobiet Aktywnych za piróg gryczany z sosem kurkowym i żurawiną. Drugą nagrodę otrzymało KGW Dorbozianki z Dorboz w gminie Obsza. Panie przygotowały pierogi tarte z kapustą i okrasą. III nagroda, za pierogi z kołpakami przypadła KGW Dąbrowiczanki z Dąbrowicy w gminie Biłgoraj. Wyróżnienie przyznano Zespołowi Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju, za polędwiczki roztoczańskie w sosie imbirowym, podane z kluskami gryczanymi, glazurowaną marchewką i buraczkami z miodem. Gratulujemy!