Zespół „Czeremcha” zaprezentował się w Zwierzyńcu

2018-11-09

W piątkowe popołudnie 9 listopada w Centrum Kultury i Bibliotece w Zwierzyńcu zorganizowano Jesienny Dzień Kultury Lokalnej. W wypełnionej publicznością sali wystaw odbył się pokaz kulinarny i zaprezentowano widowisko obrzędowe.

 

 

Znany kucharz Kamil Kotarski, ekspert i autorytet w dziedzinie kuchni lubelskiej i kuchni regionalnej Lubelszczyzny zaprezentował pokaz kulinarny z wykorzystaniem tradycyjnych lokalnych składników. Przygotowywał żurek na gęsinie, przywracając pamięć temu zapomnianemu jesiennemu przysmakowi. Gotowaniu towarzyszyły opowieści o gęsiach, w tym tej charakterystycznej odmianie - gęsi biłgorajskiej, o korzyściach jakie niosła hodowla gęsi, walorach smakowych gęsiny, smalcu z gęsi, czy tych związanych z pozyskiwaniem pierza na poduchy i pierzyny.

Dopełnieniem pokazu kulinarnego było widowisko obrzędowe „Darcie pierza pannie młodej na pierzynę”, wg scenariusza Teresy Kornik, z którym zaprezentował się zespół „Czeremcha” z Gromady. Wiernie, ale z humorem odtworzony zwyczaj spotykania się podczas jesiennych wieczorów kobiet wiejskich na „pierzaczkach”. Wspólnemu darciu pierza towarzyszyły opowieści i plotki o tym co się dzieje na wsi, prześpiewywanie do siebie, poczęstunek przygotowany przez gospodynię oraz tańce, kiedy tylko pojawił się jakiś wiejski muzykant. Ponieważ tym razem pierze miało posłużyć do przygotowania wiana pannie młodej, dowiadujemy się jakie obawy towarzyszyły młodej dziewczynie w związku z zamążpójściem.

Widowisko zostało owacyjnie przyjęte przez zwierzyniecką publiczność, która bardzo żywo reagowała, wspólnie śpiewała znane przyśpiewki i nagradzała aktorów gromkimi brawami. Później w rozmowie z aktorami widzowie podkreślali, że było to odtworzenie tego co pamiętają z dawnych czasów i jak bardzo im się to widowisko podobało.

 

  • Zespół „Czeremcha” zaprezentował się w Zwierzyńcu

» powrót