Smaki biłgorajskie na Międzynarodowym Festiwalu Smaku w Lublinie
2015-09-04
W dniach 1 - 6 września b.r. w Lublinie odbywał się po raz siódmy Europejski Festiwal Smaku. Towarzyszyły mu przez te dni muzyczne wyprawy kulinarne, wystawy malarstwa i fotografii, spektakle teatralne, wieczory autorskie, turnieje nalewek i festiwale piwa oraz koncerty muzyczne.
Największym powodzeniem cieszyły się jak zawsze pokazy kulinarne z degustacją. I tak n.p. w piątkowe popołudnie na scenie Placu Po Farze można było uczestniczyć w pokazie kulinarnym Gospodarka ze smakiem - Restauracji Stary Młyn w Bełżycach, Ivo Violante & Przyjaciele, Gruzja na talerzu - pokazy lubelskich szefów kuchni oraz Trzy Krainy Smaku - Pokaz Kulinarny LGD Ziemia Biłgorajska. W kolejne weekendowe dni odbyły się pokazy kulinarne LGD Kraina wokół Lublina i LGD Ziemi Kraśnickiej. Tradycyjne smaki Ziemi Biłgorajskiej zaprezentowały panie z zespołów śpiewaczych Gminnego Ośrodka Kultury w Biłgoraju i Gminnego Ośrodka Kultury w Aleksandrowie.. Na scenie Placu Po Farze odbyła się prezentacja pieroga biłgorajskiego w wykonaniu pani Wandy Małyszy z Bukowej. Z Bukowej przyjechała też do Lublina bułka drożdżowa upieczona przez panią Danutę Malec. Panie z Aleksandrowa zaprezentowały aleksandrowską kapustę uwarzaną z pieczonymi ziemniakami w mundurkach i domowy chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem.
Organizatorami Festiwalu są: Kresowa Akademia Smaku, Miasto Lublin, Województwo Lubelskie oraz Arena Lublin. 7 edycja Europejskiego Festiwalu Smaku odbyła się pod Honorowym Patronatem Instytutu Adama Mickiewicza w Warszawie.