Warsztaty kulinarne w Ciosmach
2014-10-04
W sobotę 4 października w świetlicy w Ciosmach odbyły się warsztaty kulinarne. Warsztaty zostały przeprowadzone w ramach projektu "Zasmakuj w tradycji" realizowanego przez LGD Ziemia Biłgorajska, LGD Kraina Wokół Lublina i LGD Ziemi Kraśnickiej. W powiecie biłgorajskim w projekcie wzięło udział 12 gmin.
Warsztaty w Ciosmach rozpoczęły się prezentacją multimedialną na temat produktów regionalnych, a gospodynie z Ciosmów omówiły tradycyjne potrawy, które znalazły się na pięknie przygotowanym i bogato zastawionym stole regionalnym. A były na nim domowe chleby, pierogi gryczane, bułki drożdżowe, masło, smalec z ogórkiem kiszonym, krążałki, pierogi z kapustą i grzybami, łupcie, krokiety. Nie mogło oczywiście zabraknąć domowych ciast i żurawinowej nalewki.
W warsztatach kulinarnych wzięły udział cztery siedmioosobowe drużyny. Pizzę neapolitańską, pizzę domową i orzotto z kaszy pęczak przygotowywali: męska drużyna strażaków z OSP w Bukowej, mieszana drużyna młodzieży z Korytkowa Dużego, panie z KGW w Dąbrowicy i panie ze Stowarzyszenia "Dąb" w Ciosmach. Kiedy rozpoczęły się trwające 4 godziny warsztaty kulinarne z kucharzami z firmy Don Brando z Lublina scenę w Ciosmach wypełniły dzieci z miejscowej szkoły. Piękne stroje małych aktorów i rozśpiewane przedstawienie o pięknej pani jesieni bardzo spodobało się zgromadzonej widowni. Pełne dobrego humoru widowisko "Lesie ty mój lesie" zaprezentował zespół śpiewaczo - obrzędowy "Jarzębina" z Bukowej. Biłgorajskiego muzykowania można było posłuchać w wykonaniu kapeli ludowej "Krążałka", a tradycyjne pieśni biłgorajskie zaśpiewały panie z KGW w Ciosmach. Twórcy ludowi z Bukowej i Ciosmów zapewnili pokazy ginących zawodów. Można było uczestniczyć w warsztatach strugania łubów, dłubania łyżek drewnianych i wykonywania kwiatów z bibuły, które poprowadzili pani Julia Małek z Ciosmów i panowie Antoni Frączek i Tadeusz Małysza z Bukowej. Gospodarze z Ciosmów stworzyli doskonałą atmosferę dzięki swojej naturalnej gościnności i życzliwości, zadbali o piękną oprawę scenograficzną imprezy, a dobrego klimatu dopełniał płonący w kominku ogień.
Oprócz uginającego się od lokalnych specjałów regionalnego stołu gospodarze przygotowali dla wszystkich uczestników pyszną kapustę z grochem i olejem. Ponadto można było popróbować potraw przygotowanych przez uczestników warsztatów.
Spotkaniu kulinarnemu w Ciosmach towarzyszyła ekipa telewizyjna z TVP Lublin. Trwałym efektem projektu "Zasmakuj w tradycji" będzie film promujący walory przyrodnicze i kulturowe Gminy Biłgoraj, powstanie również przewodnik kulinarny po smakach biłgorajskich.
Organizatorami warsztatów kulinarnych "Zasmakuj w tradycji" byli LGD Ziemia Biłgorajska, Gminny Ośrodek Kultury w Biłgoraju i Stowarzyszenie "Dąb" w Ciosmach.